scrollUpButton
keyless door lock
< Go back

[CZ] Nyckelfritt dörrlås – varför du bör lämna ifrån dig nycklarna

Traditionella nycklar är en oumbärlig del av varje ficka eller väska när man lämnar hemmet. Men en nyckelknippa är inte särskilt praktisk, och om nyckeln till vår ytterdörr skadas eller förloras kan det bli problematiskt att komma tillbaka. Nyckelåtkomst är ett minne blott. Är nyckellösa dörrlås framtiden för åtkomst?

Erkänn det – hur många gånger har du tappat eller förlagt din husnyckel någonstans? Det händer oss alla, men det är en frustrerande upplevelse.

Och hur många gånger har du motvilligt lämnat soffans bekvämlighet för att öppna dörren? En enhet eliminerar alla nackdelar med ett traditionellt dörrlås – och det finns ganska många.

Hur fungerar nyckellösa dörrlås?

Ett nyckellöst dörrlås, även kallat smartlås, är en elektronisk enhet som använder en smartphone-app, knappsats eller kort för att kontrollera ett dörrlås.

Till skillnad från traditionella lås innebär nyckellösa lås att vi kan få åtkomst utan en fysisk nyckel. De kan öppnas på olika sätt beroende på märke och modell. Det finns många typer av nyckellösa lås tillgängliga, inklusive Bluetooth, Wi-Fi, knappsats och fingeravtryckslås.

När det gäller denna typ av smarta enheter uppstår frågan omedelbart – vad händer vid ett strömavbrott? Oroa dig inte – de bästa smarta låsen ansluter till din smartphone via Bluetooth och kan låsa upp dörrar med en standardnyckel. Nyckellösa dörrlås behöver inte konstant tillgång till en strömkälla. Om Wi-Fi-åtkomst förloras kommer dock vissa funktioner på det nyckellösa låset inte att vara tillgängliga (till exempel kan du inte fjärransluta åtkomst utan Wi-Fi-anslutning).

Nyckellösa dörrlås kräver inte installation av en professionell

Fördelen med nyckellösa lås är att de vanligtvis fungerar trådlöst – du behöver inte dra en kabel genom hela huset – hela vägen till ytterdörren. Att installera ett nyckellöst system påverkar troligen inte estetiken i ditt hem.

Montering av ett nyckellöst dörrlås tar mellan några minuter och några tiotals minuter – beroende på om dörrcylindern behöver bytas ut.

Tillverkarna av smarta lås tillhandahåller vanligtvis detaljerade instruktioner och videohandledningar på sina webbplatser för att hjälpa till att installera enheten själv. Installationen kräver vanligtvis bara en skruvmejsel.

tedee installation

Ta reda på hur du installerar ett Tedee smartlås själv >>

Om du inte känner dig säker kan du alltid anlita en professionell. Men tänk på att installationen av ett smartlås kan medföra en extra kostnad.

Smartlås kontra säkerhet

Okej, men kommer ett smartlås på min dörr att säkra mitt hus?

Smartlås fungerar som elektroniska verktyg för att vrida låscylindern. Mekaniskt påverkar de inte säkerheten för dörrhårdvaran på något sätt. De är lika säkra som din nuvarande dörrhårdvara.

Är smartlås säkert? Hitta mer information här >>

Det nyckellösa låset installeras inuti vår fastighet – ingen utifrån kan se eller komma åt det. Om du är orolig för ett eventuellt inbrott – en tjuv kommer inte att veta att du har ett smartlås installerat på din dörr.

Många elektroniska enheter är sårbara för hackerattacker. Tillhör smartlås också denna grupp? Ja, men att hacka ett nyckellöst dörrlås är extremt svårt. Den digitala säkerheten är på samma nivå som att skydda ditt online bankkonto.

Det är dock viktigt att överväga de olika alternativen och verifiera säkerhetssystemen som används av tillverkaren innan du köper ett smartlås. När du väljer ett nyckellöst dörrlås är det viktigt att tänka på dina säkerhetsbehov och välja ett lås som erbjuder rätt säkerhetsnivå för dig.

smart lock security

Smartlås innebär bekväm åtkomst

Bekvämlighet är en av de största fördelarna med ett nyckellöst åtkomstsystem. Nyckellösa lås kan möjliggöra låsning och upplåsning med en app, PIN-kod, fingeravtryck, smartklocka, röstkommandon och mer.

Det finns många alternativ för att låsa upp dörrar: en unik kod tilldelad hushållsmedlemmar – skriven i appen eller på knappsatsen, öppna dörren med en smartklocka eller få åtkomst med en fingeravtrycksläsare.

Det nyckellösa låset är en enhet som passar väl för den moderna, upptagna familjen. Att leva på språng innebär att även små bekvämligheter kan göra stor skillnad.

Kolla in hur nyckellöst inträde fungerar hemma >>

Vi har alla varit barn en gång. Minns du – när du lekte utomhus, var du orolig för husnyckeln som låg i fickan eller hängde runt halsen? Vi gillade inte alls att bära med oss nycklarna. Slutsatsen är enkel – barn tappar eller glömmer regelbundet sina nycklar.

Det nyckellösa låset eliminerar relaterade problem – du behöver inte byta ut låset eller göra nya nycklar, och du behöver inte gå hem för att öppna dörren för dina glömska små.

smart door lock at home

Utvecklingen av modern teknik kan göra livet betydligt enklare för personer med funktionsnedsättning. Det är viktigt att komma ihåg att det kan vara utmanande för vissa personer att själv öppna dörren. Allt på grund av rörlighetsproblem. Röstkommandon kan vara särskilt användbara här. Det är bara att be Google Assistant eller Amazon Alexa

att öppna dörren. Med röststyrning sker resten automatiskt.

Personer utanför familjen kan också få sina egna koder. Hundpromenerare, grannen som vattnar växterna medan du är på semester, eller specialisten som renoverar badrummet – alla kan få sin åtkomstkod – tillfälligt eller permanent. Med aktivitetsloggar på din telefon är du alltid uppdaterad och vet vem som är i ditt hem när du arbetar eller handlar.

Nyckellöst lås som hjärtat i ett smart hemsystem

Smart hem-teknik kan förtrolla men i vissa fall också överväldiga.

Termen smart hem avser all utrustning som gör det möjligt att skapa ett system av anslutna enheter som tar hand om vår komfort och säkerhet.

En smart enhet är en elektronisk utrustning som får ytterligare funktioner genom att ansluta till internet. Precis som med det smarta låset kan du använda det lokalt via Bluetooth om du inte ansluter det till internet.

smart home

Ett nyckellöst åtkomstsystem är en perfekt grund för ett smart hem. Det nyckellösa låset kan anslutas till andra smarta hemanordningar. Det smarta låset är den perfekta utlösaren – du kan skapa automatiserade scener och rutiner med det.

Detta gör att du enkelt kan hantera ditt hem. Det finns inget som hindrar dig från att ställa in alla enheter som är anslutna till det nyckellösa låset att stängas av när du lämnar huset.

Att öppna dörrar med röstkommandon är också en stor bekvämlighet. De bästa nyckellösa dörrlåsen stöder de mest populära standarderna, såsom Google Assistant, Apple Siri och Amazon Alexa. Innan du köper ett smartlås, kontrollera att enheten stöder de standarder du är intresserad av.

Nyckellöst inträde till ditt företag

För företag kan ett nyckellöst dörrlås erbjuda många fördelar. För det första kan det hjälpa till att minska risken för förlorade nycklar eller åtkomstkort och obehörig åtkomst. För det andra kan det ge ett sätt att spåra vem som går in och lämnar lokalerna. Och för det tredje kan det erbjuda en hög säkerhetsnivå för känsliga områden inom företaget.

smart lock for business

Naturligtvis finns det många fler alternativ, och allt beror på din fantasi. Något oväntat har hänt och du kan inte gå till jobbet för att öppna kontoret? Släpp in dina anställda på distans. Du försov dig och väcktes av ett samtal från en kund som väntar framför din frisörsalong? Öppna dörren för kunden så att denne kan vänta inne.

Om du letar efter ett högsäkerhetsalternativ kanske du vill överväga ett fingeravtryckslås. Dessa lås kräver att en auktoriserad användare placerar sitt finger på sensorn för att låsa upp dörren. Fingeravtrycksåtkomst används ofta i företag som hanterar känslig information eller material.

Om du behöver ett lås som är lätt att använda och inte kräver någon speciell utbildning kanske du vill överväga ett knappsatsdörrlås. Dessa lås tillåter användare att låsa upp dörren med en PIN-kod. Knappsatslås används ofta i kontorsbyggnader och andra kommersiella fastigheter.

Hur fungerar Tedee knappsats >>

Nyckellöst inträde till din uthyrning

När populariteten för korttidsuthyrningar, som Airbnb, fortsätter att växa, ökar också behovet av säkerhetslösningar som kan anpassas till denna typ av uthyrning. Smarta lås är ett utmärkt alternativ för korttidsuthyrning eftersom de erbjuder säkerhet och bekvämlighet.

Du kan kontrollera nyckellösa dörrlås via en app, vilket ger gästerna tillgång till din fastighet utan att behöva ge dem en nyckel.

Detta är ett utmärkt sätt att säkerställa din fastighet samtidigt som du ger gästerna den flexibilitet och bekvämlighet de önskar.

smart lock in short term rental

Nyckellösa dörrlås erbjuder en hög nivå av säkerhet och bekvämlighet för både husägare och ägare av korttidsuthyrningar. Ägaren behöver inte tillhandahålla nycklar, och gästerna behöver inte oroa sig för att tappa bort dem och inte kunna komma in.

När du väljer ett smartlås för din korttidsuthyrning är det viktigt att överväga de funktioner som är viktigast för dig. Till exempel tillåter vissa lås att du ställer in tillfälliga koder för gäster, medan andra tillåter att du låser upp dörren på distans.

Det smarta låset i korttidsuthyrningar handlar också om att spara pengar. Ja, nyckellösa lås är dyrare än traditionella, men de kan vara en utmärkt investering. Användningen av ett nyckellöst åtkomstsystem möjliggör fjärrhantering av fastigheten. Ur en uthyrningsägares synvinkel kan tillhandahållandet av åtkomst med knappsatslås visa sig vara en riktig förändring.

Kombinerat med ett kanalhanteringssystem säkerställer knappsatsen att åtkomst ges automatiskt. Fullständig automatisering innebär att ingen behöver övervaka uthyrningsprocessen – allt är under teknikens kontroll.

Om du vill förbättra din uthyrning, kolla in vårt smarta värdpaket >>

Vad är ett kanalhanteringssystem, och hur kan det hjälpa dig att driva din uthyrningsverksamhet >>

Spara tid med nyckellöst inträde

Hur mycket tid har du spenderat på att leta efter nycklarna? Erkänn det; nycklar är en sak som ofta försvinner – och vanligtvis när vi lämnar huset.

Eller hur ofta glömmer du om du har låst dörren? Jag har gått tillbaka till tredje våningen mer än en gång för att försäkra mig om att jag låst dörren. Sedan jag bytte ut det klassiska låset mot ett elektroniskt lås behöver jag bara titta på min telefonskärm för att veta att jag inte behöver gå hem igen. Och även om jag inte har låst dörren – ett tryck på min finger i appen är tillräckligt för att låsa dörren. Det är mycket trevligare än att gå tillbaka uppför trapporna till tredje våningen.

Vi tänker vanligtvis inte på det, men hur många gånger om dagen öppnar och stänger vi vår ytterdörr? Flera, eller till och med tiotals gånger om dagen. Jag vet att det tar några sekunder att låsa och låsa upp en dörr, men om vi räknar ihop alla dessa sekunder kan vi finna att vi kunde ha gjort många andra värdefulla saker under den tiden. Vi lever i det 21:a århundradet, och vi behöver inte slösa tid på de rutinaktiviteter vi gör varje dag. Automatisk öppning och stängning av dörrar är en av de funktioner som gör en betydande skillnad för din levnadskomfort.

Se hur smartlåsets auto-unlock-funktion fungerar >>

Med ett nyckellöst dörrlås kan du alltid använda en vanlig nyckel

Om du fortfarande inte är övertygad av den nya tekniken och att använda låset via en app gör dig nervös – oroa dig inte – de bästa nyckellösa dörrlåsen, trots namnet, kan låsas och låsas upp med en vanlig nyckel.

standard keys

Reservnyckeln som ingår med Tedee nyckellösa dörrlås passar lätt i din plånbok. På så sätt kan du alltid ha den med dig och använda den i speciella situationer.

Vad mer – i många fall behöver du inte byta ut dina befintliga nycklar – många modeller av smarta lås har en dedikerad adapter som sätts in i den gamla låscylindern.

Här hittar du Tedee smarta låsadaptrar >>

Trots att du använder en nyckel erbjuder smartlåset ytterligare funktioner som att öppna dörren med ett knapptryck eller åtkomst till en knappsats. Det finns också fingeravtryckslås där du får åtkomst genom att placera fingret på fingeravtrycksläsaren.

Jag vet dock att du snabbt kommer att bli övertygad om alla fördelar som ett smartlås erbjuder.