Trækfjeder
Hvad er en trækfjederfunktion?
Det ekstra trin med smart låserotation gør automatisk oplåsning endnu bedre og er et must-have til grebsløse døre.
Husk, hvad der sker, når du låser døren op med en nøgle. Du drejer den ind i en lås, hører et klik, og mekanismen låses op. Du kan trykke på håndtaget og komme ind.
Men hvis du drejer nøglen lidt mere mod en fjedrende modstand, hopper døren ud af dørkarmen. Det er ikke nødvendigt at trykke på håndtaget.
Det er her, smartlåsens trækfjederfunktion kommer ind i billedet. Denne lille ekstra rotation gør ikke bare oplåsningen elektronisk, men kan også gøre det smart at “trykke på håndtaget”.
Dette aspekt af smartlåsens funktion kan virke lille, men spiller en afgørende rolle i den automatiske oplåsningsfunktion, eller hvis din dør har et greb eller håndtag, der ikke bevæger sig på ydersiden.
Lær mere om, hvordan en dørlås og trækfjeder fungerer nedenfor.
Sådan fungerer en lås
Når du kigger på din lås fra dørkanten, kan du normalt se to typer bevægelige dele. Se på billedet ovenfor og de tilhørende beskrivelser.
1. Bolt
En bolt er den solide metalblok eller et sæt stifter, der styres gennem din dørlåsemekanisme, når du drejer nøglen. Når døren er låst, stikker bolten(e) ud af dørfløjen og ind i åbningerne i dørkarmen, beskyttet af metalbeslag.
Kort sagt: Bolten gør din dør låst eller ulåst, når du drejer nøglen.
2. Faldfod
En falle er et separat stykke – det med en stejl side som en trekantet form. I modsætning til bolten er den monteret på en fjeder og giver sig ved at trykke på den med en finger. Den er aldrig fysisk blokeret.
Låsen styres med et håndtag – den skjuler sig, når du trykker på den. Men den er også forbundet med din lås og gemmer sig ved denne sidste ekstra nøglerotation ved oplåsning.
Kort sagt: Fallen holder din dør lukket, når du lukker den, og gør det kun muligt at åbne, når du trækker i håndtaget.
Ved at dreje nøglen skjules eller skubbes bolten(e) frem. Når nøglen er presset helt i bund, skjuler den låsen, når du låser op. At dreje nøglen fungerer, som om du trykker på håndtaget.
Smart lock låser ikke bare op, men trækker elektronisk i fjederen (= “trykker på håndtaget”).
Trækfjederfunktion til håndfri adgang
.
Som en mekanisme, der fysisk drejer låsen, gør en smartlås det også muligt at trække i låsen. Kombineret med smarte teknologier giver det lettere eller endda håndfri adgang til din bolig.
Hvis døren til din lejlighed åbner indad, kan du ved at trække i fjederen, kombineret med automatisk oplåsning af en smartlås, komme ind uden at røre ved dørhåndtaget. Hvis låsen er skjult elektronisk, hopper dørfløjen af karmen, så du kan skubbe den ind for at komme ind.
Perfekt til indkøbsturen, eller hvis du foretrækker ikke at røre ved håndtaget på døre i fællesområder.
Hvis din dør åbner udad, gør denne funktion nok ikke oplevelsen af automatisk oplåsning og håndfri adgang så meget bedre. Medmindre du kan åbne døren med din fod 😉.
En nødvendig funktion til håndtagsløse døre
.
Nogle døre har ikke et trykbart håndtag, men et ikke-roterende dørhåndtag eller et andet beslag, der ikke er forbundet med låsen. I sådanne tilfælde gør trækfjederfunktionen det muligt at låse en smartlås op udefra.
I disse døre trækkes der først i låsen, når nøglen er drejet helt rundt. Det er absolut ikke noget problem, når man låser op manuelt, da nøglen allerede er sat i. Men uden en trækfjederfunktion vil smartlåsen kun låse låsens bolte op, men ikke flytte den væk fra karmen.
Hvis en sådan dør er ulåst, men du har brug for at åbne den og komme ind, kan du trække i fjederen på åbne døre i appen – ligesom du ville låse den op.
Hvad du har brug for at vide
Trækfjederfunktionen kan fungere både ved automatisk og fjernbetjent oplåsning. Døren vil dog ikke bare være ulåst, men en smule åben.
I sådanne situationer har låsen ingen chance for at låse døren tilbage uden at trykke døren mod dørkarmen.
I praksis: Hvis du fjernlåser døren med en trækfjederfunktion, men der ikke er nogen til at lukke den, vil døren forblive ublokeret uden mulighed for at blive lukket og låst automatisk.
Sørg for at være ekstra opmærksom på det, når du bruger fjernbetjeningsfunktionerne i en smartlås. Du kan deaktivere trækfjederen.
Sådan aktiverer du trækfjederfunktionen
.
Trækfjederfunktionen er aktiveret i dine låseindstillinger. Det begynder med et dedikeret kalibreringstrin.
Se videovejledningen om kalibrering af smartlås her >>
Efter aktivering giver indstillingerne mulighed for at aktivere og deaktivere trækket i fjederen ved automatisk oplåsning. Du kan indstille offset-tiden: hvor mange sekunder efter oplåsning skal fjederen trækkes.
*Dette indhold kan være automatisk oversat ved maskinoversættelse for at kunne betjene så mange mennesker som muligt. Som et resultat kan teksten indeholde fejl.